لیست اختراعات رسول خدابخشيان كارگر
امروزه شاهد استفاده از حشره كش هاى شيميايى و كشته شدن حشرات در طيف وسيعى هستيم. همچنين متخصصان حشره شناسي و دانشجويان رشته گياه پزشكى نياز به زنده گيرى حشرات -گاه سمى- در اندازه هاى مختلف دارند. حشره گيري در حال حاضر در ايران براي حشرات ريز با آسپيراتور و براي بقيه حشرات با دست انجام مى گيرد. با استفاده از اين دستگاه محيط زيست، حشرات و يا كاربر (با سم يا نيش حشره) آسيب نمي بينند. با بررسي هاي انجام شده كاستي هاي طرح هاي پيشين شناسايي و در طرح پيشنهادي علاوه بر بومي سازي دستگاه اين كمبود ها هم رفع شدند. مهم ترين مساله كاربردي نبودن طرح هاي پيشين و همچنين عدم امكان استفاده متخصصان از آن ها است. طرح پيشنهادي به طور خاص براي گياه پزشكان و حشره شناسان طراحي شده است. طراحي ارگونوميك دسته به كاربر امكان استفاده طولاني مدت از دستگاه را مي دهد. لامپ LED در مكان مناسبي براي استفاده در شب طراحي شده است. هدف اصلى اين اختراع كمك به متخصصان گياه پزشكي و حشره شناسي در زنده گيري حشرات است. در عين حال، با تجاري سازي اين محصول و ترغيب مردم به استفاده از اين دستگاه مي توان مصرف حشره كش هاي شيميايي را كاهش داد و به محيط زيست كمك كرد.
در چهار دهه اخير روش هاي متعددي براي ارزيابي كيفي محصولات كشاورزي به صورت غير مخرب ابداع شدهاند كه تنها برخي از آنها توانسته شرايط مطلوب را برآورده ساخته و از لحاظ فني و صنعتي توجيه داشته باشند. روش هاي اپتيكي، مكانيكي، شيميايي و امواج الكترومغناطيسي و صوتي در توسعه آزمونهاي غير مخرب نقش اساسي داشتهاند، اما روش هاي بكار رفته قادرند پارامترهاي محدودي از ميوهها را كاوش كنند. بنابراين لازم است شرايط حاكم در اين روش ها به دقت بررسي شده و در گزارش يا ثبت نتايج آزمايش لحاظ شوند. البته امروزه با پيشرفت تكنولوژي و ظهور تجهيزات مناسب جهت نفوذ موج در بافت ميوه به صورت موثر و قوي تصويربرداري طيفي (شيميائي) در دو حوزه با باندهاي متعدد طيفي پيوسته (تصويربرداري ابر طيفي) و با باندهاي متعدد طيفي گسسته (تصويربرداري چند طيفي) بعنوان روشي كارا و سريع و با ملاحظه برتريهاي آن نسبت به ساير روش هاي ديگر غير مخرب ميتواند ابزاري سودمند در اندازهگيري غيرمخرب پارامترهاي كيفي محصولات كشاورزي محسوب شود. اين روش با توجه به بكارگيري انواع منابع نور، تجهيزات پاششي طول موج، ابزار آشكار سازي و استفاده از نرم افزارهاي مدرن به طور وسيعي در زمينههاي مختلف علوم، مهندسي، پزشكي و كشاورزي كاربرد پيدا كرده است و با توجه به مزاياي چشمگير آن در قياس با روش پركاربرد طيف سنجي مادون قرمز نزديك توانسته است جايگاه خاصي در تحقيقات حاضر در زمينه كشاورزي پيدا نمايد. با بررسي انجام شده مشخص شد كه با اجراي دو قسمت مهم اين فن آوري (طيف سنجي و تصويربرداري) به صورت جداگانه مي توان بر محدوديت هاي فوق الذكر غلبه كرده و اين فن آوري را بومي ساخت. لذا با توجه به اينكه دستگاه طيف سنج در تمامي مراكز بزرگ دانشگاهي ايران موجود بوده لذا با خريد چند قطعه سيستم تصويربرداري مانند فيلترهاي مادون قرمز نزديك، چرخ فيلتر و رقومي ساز و ساخت يك اتاقك نورپردازي به طراحي و ساخت يك اتاقك تصويربرداري ثبت كننده طيف محصولات كشاورزي در محدوده VIS/NIR در مقياس آزمايشگاهي براي اولين بار در ايران اقدام گرديد. در انتها نيز عملكرد اين سامانه به منظور ارزيابي كيفي غير مخرب ميوه انار ارزيابي شد.
پسته يكي از مهمترين محصولات باغباني كشور بوده و دومين محصول صادراتي غير نفتي بعد از فرش مي باشد. يكي از مسائل جدي كه صادرات اين محصول پر ارزش را در معرض خطر قرار داده است آفلاتوكسين مي باشد. يكي از عوامل ورود قارچهاي مولد آفلاتوكسين به ميوه پسته و رشد و نمو آنها و نهايتا توليد آفلاتوكسين رعايت نشدن فاكتور زمان از مرحله پوست كني تا شتشو مي باشد. در ايران پسته بوسيله پوست كن هاي نوع پيچي پوست كنده مي شود و عمليات شستشو و خشك كردن توسط دستگاه هاي ديگري انجام مي گيرد . بنابراين وجود دستگاهي كه عمليات پوست كني شستشو و خشك كردن را انجام دهد كاملا حس مي شود در اين تحقيق به معرفي و طراحي يك ماشين پوست كني پرداخته مي شود كه هر سه عمل پوست كني شتشو و خشك كردن را بطور هم زمان انجام مي دهد ماشين پوست كن مذكور از نيروي گريز از مركز براي پوست كني پسته استفاده مي كند. قسمت اصلي ماشين داراي يك استوانه دوار با قاعده مجزا مي باشد كه استوانه و قاعده هر كدام بوسيله يك الكتروموتور مجزا به حركت در مي آيند. عملكرد ماشين مورد بررسي در 5 مرحله انجام مي شود. هر مرحله توسط نرم افزار Solid work طراحي شده است. ماشين مذكور هم اكنون در مرحله ساخت مي باشد سعي بر آن است كه فاكتورهاي زمان پوست كني ميزان پوست كني و ميزان شكستگي پسته توسط دستگاه مذكور پس از ساخت تعيين گردد.
تحقيقات نشان ميدهند تمايل بيش از حد براي استفاده از مواد شيميايي، مشكلات فراواني را در سالهاي اخير به وجود آورده كه به عنوان مثال ميتوان به مواردي از جمله، افزايش هزينه نهادهها و توليد، از بين رفتن حشرات مفيد، از بين رفتن تعادل اكوسيستم و آلودگي محيطزيست اشاره كرد. امروزه براي كاهش آلودگي محيط زيست و زيان هاي ناشي از آن و همچنين صرفه جويي در مقدار پاشش سم از روشهاي جديدي مانند استفاده از نيروي الكترواستاتيك به منطور كمك به رسيدن سم به هدف (پشت و روي برگ) و كاهش ميزان بادبردگي و نشست سم روي زمين استفاده ميشود. از اين رو با توجه به موارد فوق، يك تحقيق اصولي در زمينه مطالعه، طراحي، ساخت و ارزيابي يك سامانه الكترواستاتيك براي يك سمپاش چندنازله ( اتومايزر باغي) سم ضروري است. لذا با بررسي انجام شده مشخص شد كه با اجراي دو قسمت مهم ذيل ميتوان بر محدوديت هاي فوق الذكر غلبه كرده و اين فن آوري را بومي ساخت.: 1- طراحي و ساخت محفظه الكترود و مدار افزاينده ولتاژ جهت باردار نمودن ذرات سم. 2- نصب و ارزيابي عملكرد اين سامانه بر روي يك سمپاش اتومايزر باغي. موارد اجرائي انجام گرفته در اين پژوهش به طور كلي از 3 بخش عمده تشكيل شده است كه عبارتند از: 1- طراحي و ساخت سامانه الكترواستاتيك شامل الكترود و محفظه الكترود، مدار افزاينده ولتاژ 2- نصب تجهيزات بخش 1 روي سمپاش پشتي شارژي و اندازهگيري ميزان بارداري ذرات آب در مقياس آزمايشگاهي 3- بررسي عملكرد سامانه الكترواستاتيك در مزرعه با نصب كامل تجهيزات بخش 1 روي سمپاش اتومايزر باغي
همزمان با افزايش تقاضا براي محصولات كشاورزي و به طبع آن تلاش در جهت افزايش توليد محصول، آلودگي هاي زيست محيطي پيامدي غير قابل چشم پوشي است كه بايد در جهت كاهش آن كوشيد. از جمله مشكلات عديده كار با سمپاشهاي مرسوم مي توان ايجاد ذرات با اندازه غيريكنواخت، مصرف بالاي آب و سم، تاثيرپذيري كم سمپاشي و نياز به قطعات يدكي گران قيمت همراه با قيمت خريد اوليه بالا را نام برد. با بررسي هاي انجام شده كاستي هاي طرح هاي پيشين شناسايي و در طرح پيشنهادي اين كمبود ها رفع شدند. سمپاش مهپاش سرد پيشنهادي قابليت ايجاد ذرات ريز و يكنواخت را دارا مي باشد. با اين سمپاش مي توان از آلودگي محيط زيست توسط سموم كاست و در عين حال به نحوي مؤثر با آفات مقابله نمود. اين سمپاش به راحتي بر روي هر خودروي باري (وانت) نصب مي شود و مي تواند بدون تهيه باتري اضافه و با باتري خودرو كار كند. اين سمپاش داراي جعبه كنترل داخل كابين با قابليت سه تنظيم سرعت سيستم ميكرونر در 4500، 5500 و 7500 دور بر دقيقه و همچنين انتخاب 10 ميزان جريان از 2/0 تا 5/1 ليتر بر دقيقه را دارا ميباشد. حجم مخزن 120 ليتر تعبيه شده كه ميتواند براي زمين ها و مزارع بزرگ و همچنين مزارع و باغات كوچك استفاده شود. همچنين اين دستگاه نسبت به كارايي آن هزينه توليد و نگهداري بسيار پاييني دارد. قيمت تمام شده اين دستگاه براي كشاورزان مقرون به صرفه مي باشد و مي تواند كمك زيادي به دفع آفات نمايد
موارد یافت شده: 6